Web Sitelerinin Yavaş Açılması Sorunu ve Çözümleri
Yavaş açılan bir web sitesi, yöneticisi için de kullanıcısı içinde büyük bir sorundur. Kendimden de biliyorum, özellikle biz Türk insanı sabırsızızdır ve erişmek istediğimiz şeyin hemen olmasını isteriz. Bir web sitesi 20 saniyenin üzerinde açılmıyorsa bu durum biraz can sıkıcı olabiliyor ve hemen alternatiflere bakmaya çalışıyoruz. Durum böyle olunca web sitesi yönetici de zarar görmüş oluyor. Ama bu sorunları yaşamak istemiyorsanız Hosting firmanızı iyi seçmelisiniz. Siz web sitenizde ne kadar iyileşmeye giderseniz gidin, web sitenizin bağlı olduğu sunucu yavaşsa sizin yaptıklarınız bir işe yaramayacaktır. Tabi ki tek başına hosting firmasının da suçu yok, bazen internet servis sağlayıcılarından kaynaklı aksamalar da olabiliyor. Bu gibi durumlara direk müdahale edemeyeceğimiz için biz web sitemizdeki düzeltmeleri yapalım diğerlerinin çözümünü bir şekilde bulabiliriz.
Web sayfalarının açılmasındaki yavaşlığın 3 ana sebebi var;
1 – Web sayfasının kodlamasından ya da içerik sel karmaşasından kaynaklı sorunlar.
2 – Web sitesinin bağlı olduğu sunucudan ya da sunucu firmasından kaynaklı sorunlar.
3 – Ziyaretçiden kaynaklı sorunlar (internet hızı, bilgisayar hızı gibi etmenler)
Web Sayfasının Kodlamasından Ya da İçeriksel Karmaşasından Kaynaklı Sorunlar Neler?
Web sitelerinin yavaş olmasındaki en büyük etkenler dışardan dâhil edilen dosyalar ve sizin eklediğiniz fakat optimize etmediğiniz dosyalardır. Web sitenize, hostunuzda yer kaplamasın diye bir resim upload sitesinden resim eklediyseniz ve upload sitesinde yavaşlama varsa, bu sizin sayfanızın açılma hızını etkileyecektir. Aynı şekilde, video, ses dosyaları ve yine js, css, web font, api ler, gibi dosyalarda sitenizin yavaş açılmasında etken olabilirler.
Web sayfanızın hızını test etmek ve hızı nelerin etkilediğini görmek için iki adet site mevcut. Bunlardan bir tanesi google’a ait olan Google page speed BURADAN ulaşabilirsiniz
Diğeri de GMetrix ve genel olarak en çok kullanılan sayfa hızı ölçme sitesi de bu site ve siteye BURADAN ulaşabilirsiniz. Bu sitenin bir ayrıcalığı ise sitenizi yavaşlatan tüm detayları veriyor ve hatta resimlerin optimize edilmiş hallerini de size sunuyor.
Sunucudan Kaynaklı bir Yavaşlık Yaşıyor Olabilirsiniz
Bu işlemleri yaptınız ama sitenizde hala yavaşlık varsa Sunucunuzu barındıran firmanın sitesine girmeyi deneyin büyük ihtimal firmanın sitesi ile sizin bulunduğunuz sunucu aynı yerde değildir ama bu da bir yöntem. Fakat aynı sunucuda olan siteleri biliyorsanız onlara girmeyi de deneyebilirsiniz. Yavaşlık ondan mı kaynaklanıyor en azından anlamış olursunuz. Şayet diğer sitelerde de aynı sorunu gördüyseniz Hosting firmanıza ulaşın. Ben Yandex Metrica aracını kullanıyorum, sitemde yavaşlık olduğunda ya da ulaşılamadığında bana telefondan mesaj geliyor gerçekten faydalı bir webmaster aracı ve anlık ziyaretçileri görebiliyorsunuz bununla da kalmıyor sayfaları dolaşma anlarını video olarak gösteriyor hatta Mouse hareketlerine kadar.
Ziyaretçi Kaynaklı yavaşlık problemi
Diğer iki yöntemde de sorun yoksa geriye ziyaretçiden kaynaklanan yavaşlık problemi kalıyor ki bu zaten web sitesi yöneticisi için çok önemli bir durum değil. Çünkü her bir ziyaretçinin tek tek sorunlarına eğilecek gücü kimsenin yoktur. Çok büyük kurumsal bir firma değilseniz.
Web site ziyaretçilerinin bir kısmından ya da bir kaçından siteyi görüntüleyemediklerine dair ya da sitenin yavaş açıldığına dair uyarılar geliyorsa. Bunun birçok nedeni olabilir. Bilgisayarından kaynaklı bir sorun olabilir (bu durumda tüm siteler yavaş açılmalı), ya da kullanıcının Tarayıcısından kaynaklı bir sorunda olabilir (eski bir versiyondur ve bazı .JS dosyalarını ya da css tanımlamalarını algılayamıyordur.) Bunların haricinde 20011 den beri gündemde olan mobil uyumlu bir siteniz yoksa ve kullanıcı telefonundan sitenize erişmeye çalışıyorsa, sitenizin sadece bilgisayar görünümlü versiyonu olduğu için mobil cihazda yavaş olabilir. Kullanıcının internetinden kaynaklı bir problem de olabilir.
Eğer kullanıcıdan böyle bir şikayet aldıysanız bu yönergeleri kendinize göre düzenleyip iletebilirsiniz.