İlk dersimizde sizlere java script nedir? Javascript nerelerde kullanılır? Javascript ile neler yapılabilir? Sorularının yanıtını vererek başlamak istedim.
Javascript Nedir?
Javascript: 1990 ların başında HTML diline destek olması ve daha dinamik hale gelebilmesi adına Netscape firması tarafından üretilen bir script yazılım dilidir. Javascript ile düz html sayfaları daha etkileşimli ve hareketli hale getirebiliriz. Java dili ile karıştırılıyor olsa da ikisi kütüphanelerindeki bazı benzerlikler dışında semantik yapıları tamamen farklı dillerdir.
JavaScript Nerelerde Kullanılır?
Javascript, istemci yönlü dinamik kodlar ile browserın kullanıcı ile etkileşim halinde olması, tarayıcının denetlenmesi ve Node.JS ile birlikte bu bilgilerin verilen komutlara bağlı olarak sunucu iletişime geçmesini ve web sayfası içeriklerinin de bu şekilde yazılan kod parçacıklarına ve komutlara göre değiştirilmesini sağlar. Kısacası web tasarımda yaygın olarak kullanılır. Tarayıcıların kod yapılarında kullanılır, bazı oyunlarda da kullanıldığı bilinmektedir.
JavaScript İle Neler Yapılabilir?
Javascript Web sayfalarındaki html’in sade yapısını daha etkileşimli hale getirebilmek kullanılmaktadır. Html’in durağan yapısını daha dinamik ve etkileşimli hale getirerek, kullanıcı için daha pratik yöntemler uygulanmasını sağlar.
JavaScript Nasıl Kullanılır?
Javascript dilini HTML kodları ile birlikte kullanabiliriz. Html içerisinde kullanılacak javascript kodunun tarayıcı ve sunucu tarafından algılanabilmesi içinde tagları arasında yazmak yeterli olacaktır. Dışardan html içerisine çağıracağımız javascript dosyaları ise “.js” dosyası olarak kaydedilir ve çağrılır.
JavaScript HTML kodları içerisinde tagları içerisinde kullanılacağı gibi harici bir .js uzantılı dosya olarak da sayfaya sonradan çağrılabilir.
JavaScript’in HTML İçerisinde Kullanımı
<script>
Bu kısımda javascript kodları oluşturulur.
</script>
JavaScript’in Harici Dosyadan Çağrılması
<script type="text/javascript" src="jsdosyasi.js"></script>
HTML içerisinde javascript kullanmak artık pek kullanılmayan bir yöntemdir. Zira arama otorları tarafından HTML dosyalarının hızlı olması ve gereksiz ya da fazla kodların bulunmaması önemlidir. Bu yüzden javascript, css gibi harici bir uzantı alabilen dilleri dışardan çağırmak daha uygundur.