İnternette İşimi Nasıl Büyütürüm ?
İşiniz ne olursa olsun, artık herkesin dijital dünyada bir yer edindiğini gözünüzle görüyor, kulaklarınızla duyuyorsunuz. Peki yaptığımız işi dijitalde, yani online internet ortamında nasıl büyütürüz? Burada büyütmekten kastımız milyonlara ulaşmak değil, var olan çıtamızı, nasıl daha üste çıkartabilirizdir. Yaptığımız iş milyonlara hitap eden bir çözüm, proje ise tabiki bu da dijital pazarlama ile mümkün.
Dijital dünyada büyümek için öncelikle var olmak gerekir. Fiziksel olarak mağazanız olabilir. Ancak internet ortamında bir harita kaydı, bir web sitesi, bir sosyal medya hesabı gibi sizi tanıtacak bir araç yoksa, dijitalde büyümekten bahsedemeyiz. Ancak var olduğumuz zaman büyüme ve gelişme gösterebiliriz. Belirttiğim araçlardan birini veya diğer hepsini kullanarak işimizi büyüteceğimiz için bu araçlar hakim olmak yada bu dijital pazarlama araçlarına hakim olan dijital pazarlama uzmanı ile çalışıyor olmak gerekir. Dijital dünyada yeniyseniz yada ürün veya hizmetlerinizi pazarlama konusunda zorluk çekiyorsanız, dijital pazarlama uzmanlarından, dijital pazarlama ajanslarından destek alabilirsiniz.
Şimdi dijital dünyada işinizi büyütecek araçlardan bahsedelim;
- Google ADS (Adwords) Reklamları
Google adwords en çok kullanılan reklam platformudur. Google arama ağı, görüntülü reklamlar, gmail reklamları, youtube reklamları gibi birçok farklı platforma sahip olduğu için Google, en yakın rakibi olan Facebook’u bile geride bırakıyor. Google politikalarıyla uyumlu olan her türlü ürün veya hizmetinizi google ads, eski adıyla adwords ile kolayca satabilirsiniz. Kolayca satabilirsiniz diyoruz, ancak bu iş profesyonelce bu işi yapan kimseler için kolayca anlamı taşımaktadır.
Google Ads reklamlarını kullanan, bir iki defa reklam veren herkes bilir ki, bu iş anahtar kelimeleri yazıp reklamlar oluşturmakla bitmez. İşin kulağa hoş gelen kolay kısmı burası zannedebilirsiniz, ancak reklamlarınız boş yere tıklandıkça, bütçeniz gereksiz tıklamalar sebebiyle bitince durumun ne kadar da önemli olduğunu anlamış olacaksınız. Bu tarz olumsuz durumlar yaşamamak için bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Eğer kendinizi geliştireceğiniz vaktiniz yoksa veya bu alana ilgi duymuyorsanız profesyonel bir google ads uzmanı ile çalışarak işinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.
- SEO : Arama Motoru Optimizasyonu
Dijital pazarlamanın en zor ve zahmetlisi, bi kadar da prestijlisi şüphesiz seo, yani arama motoru optimizasyonudur. İlgili anahtar kelimelerde optimizasyon çalışmaları yaparak arama motorlarında daha iyi konumlara gelmek mümkün. Bunun için hem site içinde, hem de site dışında birçok çalışmalar yapılmaktadır.
Seo hizmeti tamamen profesyonelce yapılması gereken bir iştir. Zaten seo çalışması yaparken yarışa gireceğiniz rakipleriniz, genellikle seo uzmanı veya seo hizmeti veren ajanslar olacağı için siz bu işi amatör olarak yapsanız da sonuç alamayacağınız aşikârdır.
Size seonun püf noktalarını tanımlayan iki ipuçu verelim. Birinci kelimemiz sabır; bu işin olmazsa olmazı. Seo çalışmaları yapılırken en fazla ihtiyaç duyulan şeylerden biri de sabırdır. Çünkü seo, 15 dakikada bir google reklamı açmak kadar basit ve kolay bir şey değildir. Seo’da bir sonucu almak için aylarca, hatta yıllarca çalışma yapmanız gerekebilir. Dolayısıyla diğer tüm dijital pazarlama yöntemlerinden daha fazla bir emek ister. Ama bu emeğin karşılığını aldığınızda ne kadar akıllı bir iş yaptığınızın farkına da varırsınız.
İkinci ipucu kelimemiz ise optimizasyon. Yani SEO’nun O’sudur. Seonun mantığı web sitenizi arama motorlarının istediği standartlarda inşa etmektir. Kullanıcıların rahatça etkileşime girebileceği, yararlı içerikler sunan web siteleri oluşturmaktır. Böylece arama yapan kitleler, aradığı bilgiye kolayca ulaşabilir ve en faydalı şekilde o bilgiyi işleyebilir. Eminim hiç kimse google’a spor ayakkabı yazınca, kışlık botların çıkmasını istemez…
- Facebook ve Instagram Reklamları
İşinizi tanıtmanın en hızlı ve kolay yollarından birisi de bu iki platformdur. Facebook, aynı zamanda Instagram’ın da sahibi olduğu için bu iki devasa site aynı reklam arayüzünü kullanmaktadır. Yani instagramda reklam vermek isteyen birisi, facebook üzerinden reklam oluşturmak zorundadır.
Aktiflik bakımından şuan Instagram reklamları facebook reklamlarını sollamış görünüyor. Ancak her iki platformda devasa kitleler mevcuttur. Bu iki platformu doğru bir şekilde kullanırsanız ürün veya hizmetlerinizi potansiyel müşterilerinizle buluşturmanız an ve bütçe meselesidir.
- İçerik Pazarlama
İçerik pazarlama seo paralelinde yürütülmesi gereken bir dijital pazarlama yöntemi ve stratejisidir. İçerik pazarlama yaparken asıl hedef potansiyel müşterilere ulaşmaktadır. Bunun için müşteri kitlemizin ilgi duyduğu, sevdiği konular hakkında içerikler üretiriz. Belirli bir zaman sonra oluşan kitle, bizden ürün veya hizmet alacak müşterilerimiz olacaktır.
İçerik pazarlaması blog siteleri üzerinden yazı içerik olarak yapıldığı gibi Youtube üzerinden video içerik şeklinde de yapılmaktadır.Yazı, görsel, video araçlar farklı olsa da amaç tektir; potansiyel müşterilerimize ulaşmak.
İçerik pazarlaması da tıpkı seo gibi sabır gerektirir. Çünkü kitlenin organik olarak oluşması ve kitlenizin güvenini kazanmanız zaman alır.
- E-Posta Pazarlama
Bu pazarlama yöntemi hali hazırda bir müşteri kitlesi olan dijital iş sahipleri için geçerlidir. A ürününüzü satın alan müşterilerinize, B ürününü satabilmek için e-posta pazarlama yöntemlerini kolayca kullanabilirsiniz.Sizden daha önce alışveriş yapmış olan müşterileriniz, sizi tanıdığı ve bildiği için ürün veya hizmet alma noktasında daha istekli olacaktır. Çünkü sizden alışveriş yapmış ve bir deneyim kazanmıştır. Sizin ürünü kargoya verip vermeyeceğinizi, ürünün kalitesinin ne olduğu hakkında fikir sahibi olduğu için satış sizin için daha kolay olacaktır.
Bu sebeple var olan müşteri kitlenize, düzenli eposta kampanyaları göndererek, yaptığınız işin cirosunu kolayca arttırabilirsiniz. Dijital dünyada en kolay ve hızlı ciro arttırma yöntemlerinden birisi de eposta pazarlamadır. Tabiki bunun için daha önceden ürün veya hizmet sattığınız müşterilerinizin e-posta listesi olmalıdır.
Eğer dijital pazarlama kanallarını kullanarak işinizi büyütmek istiyorsanız karşınızda iki seçenek var. Birinci seçenek bu işi öğrenmeye başlayacaksınız ki bunun için yıllarca süren sektörel eğitim, deneme yanılma, tecrübe ve bir o kadar dijital bir geçmiş gerekir. İkinci seçenekse bu konuda uzman olarak çalışan dijital pazarlama ajanslarından, dijital pazarlama uzmanlarından destek almaktadır.
Nasıl ki mahkemelik bir duruma düştüğümüzde, avukat olmak için o süreçte okul okumak ve kendi işimiz olmayan avukatlığı yapmaya çalışmamız yersiz ve anlamsızsa, dijital pazarlamada da uzman olmadan işimizi yapmaya çalışmamız bir o kadar anlamsız olacaktır. Dijital pazarlamada tabiki diğer meslekler gibi sonradan öğrenebilinen bir meslektir. Ancak buradaki esas konu, bu işi öğrenirken, öğrenmeye çalışırken neler kaybettiğimizdir. Bu işe ayıracak vaktiniz yoksa ve 25’li yaşların üstündeyseniz sizin için en kârlısı uzmanlarla ve dijital pazarlama ajanslarıyla çalışmak olacaktır.