ANDROİD İŞLETİM SİSTEMLERİNDEKİ ŞANTAJ YAZILIMLARINA DİKKAT!
Akıllı telefonlar hayatımızın her alanında kullanılır hale geldi. Artık hepimiz de tüm işlerimizi akıllı cihazlardan hallediyoruz. Tüm kişisel bilgilerimiz ve hayatımızın her anına dair resim, video ve kayıtlar depoluyor ve içinde saklıyoruz. Akıllı telefonlarda en çok kullanılan işletim sistemlerinden bir tanesi Android işletim sistemi. Her ne kadar son teknoloji geliştirilen bu işletim sistemleri güvenliğimiz için hassasiyet gösterse de ne yazık ki bazı casus yazılımlardan zarar görmemiz söz konusu olabiliyor.
Son günlerde depolama belleğinin bir kısmını veya tamamını şifreleyen şantaj yazılımcıları kullanıcıların bir hayli can sıkmasına sebep oluyor. Google çok uzun bir süredir bu casus yazılımlara karşı yeni yöntemler araştırıyor.
Bazı şantaj yazılımcıları, sistemi şifreleyerek cihazın içindeki tüm verileri rehin alıyor ve şifreyi para karşılığında satmak istiyor. Daha önce masaüstü tarafında daha çok görülen şantaj yazılımları, son zamanlarda da Android’lerde meydana çıkmış durumda.
Kullanıcının bu casus yazılımdan kurtulabilmesi için cihazın fabrika ayarlarına tekrar döndürülmesi gerekiyor ama ne yazık ki bu durumda tüm verileri kaybetmek durumunda kalıyor. Ama eğer veriler Google Drive üzerinde yedeklenmiş durumda ise kullanıcının tüm verilerini tekrar kurtarabilmesi de mümkün oluyor.
GOOGLE ŞANTAJ YAZILIMLARINA ÇARE ARIYOR
Google, 50.000 civarında casusluk olayını analiz etmiş ve şantaj yazılımlarının izledikleri yolu takip edip davranışlarını gözlemleyerek, buna paralel olarak ise farklı yöntemler geliştirmiş.
Casus yazılımlar kendisini kaldırmayı her ne kadar imkânsız hale getirse de, Google tarafından, Andoid işletim sistemlerindeki bu casus yazılımlarla mücadele yöntemleri geliştiriliyor. Yeni güvenlik sistemleri sayesinde, bu casus yazılımlar daha iyi saptanacak ve yeni geliştirilen güvenlik sistemleri sayesinde bu tehlikeli yazılımlardan kurulmak daha da kolaylaşacak. Googlei yaptığı açıklamada; yeni sürümde kullanıcılara sunulan tüm güvenlik tedbirlerinin aslında örnek bir zararlı yazılım olayına önlem olarak geliştirildiğini ve sisteme entegre edildiğini bildiriyor. Bu demek oluyor ki, Google gerçek hayattaki güvenlik tehlikelerini baz alarak, savunma stratejisini bu şekilde geliştiriyor.